В напредналия технологичен свят, в който живеем, не е нещо необичайно във всеки дом да се забележи наличието на най-модерните и съвременни електроники на пазара.

От смартфони и таблети до настолни компютри и кухненски апарати, нашите домове са оборудвани с множество устройства, които предлагат най-различни удобства.

Въпреки това, тези съвременни технологии идват с една скрита и висока цена – много от тези уреди продължават да консумират електроенергия, дори когато не се използват активно, което води до увеличаване на нашите сметки за ток.

Тази скрита консумация на енергия доста често остава незабелязана от повечето хора, но в много случаи може да има по-високи последици от колкото може би си даваме сметка.

Уредите, които хабят ток, дори когато не работят

Някои от уредите, които за съжаление на много хора хабят ток, дори когато не работят са:

Зарядно без телефон

Зарядно без телефон

Много хора имат навика да оставят зарядното си в контакта дори когато не зареждат своите устройства. Макар и да изглежда незначително, това зарядно продължава да консумира енергия, което се сумира с времето.

Това ненужно потребление на електричество не само води до по-високи сметки за енергия, но също така допринася за повишаване на въглеродния отпечатък на домакинствата.

Цифров ТВ тунер

Често подценяван, цифровият ТВ тунер продължава да работи и след изключването му.

Повечето потребители не са наясно, че изключването на телевизора не спира консумацията на енергия от тунера, особено ако той остава в стендбай режим.

Така, незабелязано от потребителите, тези устройства продължават да натоварват домашната електрическа система, водейки до неочаквано високи сметки за ток.

Телевизор

Подобно на ТВ тунера, телевизорът влиза в стендбай режим след изключване. В този режим, той продължава да използва електроенергия, макар и в по-малки количества.

Този режим позволява на телевизора бързо да се включи отново, но същевременно води до ненужно потребление на електроенергия през цялото време, когато устройството не се използва.

Компютри и лаптопи

Компютри и лаптопи

Компютрите и лаптопите също са в списъка на уредите, които хабят ток дори когато са изключени.

Стендбай режима увеличава тази консумация, което е особено важно за хората, които рядко изключват напълно своите устройства.

Затова е препоръчително да се изключват напълно или да се използва опцията за спящ режим, който намалява енергийната потребност до минимум.

Устройства с таймер

Уреди като микровълнови печки и кафемашини, често остават включени заради вградените в тях таймер функции.

Това води до постоянна консумация на енергия, въпреки че устройството не се използва активно.

Изключването на тези уреди от контакта може да доведе до значителни спестявания в годишната сметка за ток.

Създаването на навик да изключвате уредите, когато не се използват, не само ще намали вашите разходи, но и ще помогне за опазването на околната среда.

Оценка: 4.67 / 5 (67 мнения)